NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Biskupije
Dubrovačka biskupija


upravlja: mons. Mate Uzinić
adresa: Poljana M. Držića 2, 20000 Dubrovnik
web: dubrovnik.hbk.hr


Dubrovačka je biskupija nasljednica biskupije starog Epidaura. Smatra se da je kršćanstvo stiglo u te krajeve barem u isto vrijeme kad i u Solin, tj. u razdoblju kad je sv. Pavao poslao učenika Tita u Dalmaciju. Epidaurska crkva je spadala pod solinsku metropoliju. Kad su Avari razrušili i spalili grad Epidaur (danas Cavtat) godine 639, tadašnji epidaurski biskup Ivan bježi s narodom u župu Dubrovačku, a pod konac 7. stoljeća nastanjuje se u gradu na hridinama podno Srđa koji je bio odvojen od kopna.  Do kraja 10. stoljeća Dubrovačka biskupija je bila u sastavu splitske metropolije, a onda i sama postaje nadbiskupijom. Jedno vrijeme nije imala svojih sufragana, a 1120 od pape Kalista II. dobiva točno određenu pokrajinu sa sufraganima u Trebinju, Kotoru i nekim biskupijama u Duklji, a kasnije i Bosansku biskupiju.

Dubrovnik je bio nadbiskupija sve do 1828. godine kad je papinom bulom "Locum beati Petri" od 30. lipnja 1828. godine prestala biti nadbiskupijom te zajedno  s pridruženim teritorijem dokinute stonske i korčulanske biskupije ušla u sastav splitsko - makarske metropolije.

Biskupija danas obuhvaća 1368 km2. Podijeljena je u pet dekanata i ima 59 župa i tri samostalne kapelanije. Stanovništvo je pretežno katoličke i hrvatske provenijencije. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 1991. godine na području dubrovačke biskupije bilo je 91.490 stanovnika od čega je bilo 77.834 katolika, što čini 85% pučanstva.

Zaštitnik biskupije je sveti Vlaho koji se slavi već preko tisuću godina (od 972). I kao što je Republika imala svoja "razdoblja" uspona i pada, tako bi se moglo reći da je i mjesna crkva imala isto svoja "razdoblja". Prvo bi razdoblje bilo otprilike do konca prvog milenija kada se prema nekim povjesničarima dubrovačka biskupija "borila" za teritorij i jurisdikciju. U tom razdoblju je postala nadbiskupijom, u početku samo titularno, a kasnije i s točno naznačenim brojem sufragana. Drugo razdoblje jest ono koje obuhvaća stoljeća drugog milenija do 1828. godine. To je period u kojem se dubrovačka biskupija uspjela afirmirati kako na području duhovnosti i pastorala, tako i na području odgoja i graditeljstva. Treće razdoblje jest period od 1828. godine do danas. To je možda najteže razdoblje crkvene povijesti ove biskupije. Suočena s mnogim izazovima različitih ideologija, s različitim carstvima, kraljevstvima, državama i diktaturama dubrovačka biskupija je morala "voditi borbu" da očuva svoj identitet.

No, gotovo da se nijedno razdoblje ne može mjeriti s vremenom Domovinskog rata kad je Dubrovnik nemilosrdno napadnut od srpske i crnogorske vojske koncem rujna 1991. godine. Dubrovnik je 86 dana bio bez vode i struje. U "tjednu užasa" (od 8. do 14. studenoga 1991.) u plamenu su nestale gradska i gruška luka, a 6. prosinca srednjovjekovni Dubrovnik je bombardiran bez prestanka skoro cijeli dan. Pola biskupije bilo je okupirano. Unatoč velikim stradanjima Dubrovnik i Dubrovačka biskupija uspjeli su opstati i obnoviti se poslije rata.

Jedan od najvećih događaja suvremene povijesti Dubrovačke biskupije jest posjet pape Ivana Pavla II., 6. lipnja 2003. kad je na velebnome euharistijskome slavlju u gruškoj luci blaženom proglasio redovnicu rodom iz te biskupije, iz Blata na Korčuli, Mariju Propetog Isusa Petković.

 

Svetac dana
Najave

Predstavljanje Sabranih djela nadbiskupa Srakića
2014-10-20 -
49. plenarno zasjedanje HBK
2014-10-20 - Održat će se od 21. do 23. listopada 2014. u ZagrebuLinkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured