NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Bl. Ivan Merz
laik, (Banja Luka 16. prosinca 1914. - 10. svibnja 1928.)

Vjernik laik, katolički intelektualac i apostol hrvatske mladeži Ivan Merz rođen je 16. prosinca 1896. u Banjoj Luci, gdje je 16. prosinca 1914. godine završio gimnaziju. Nakon tromjesečnog boravka u Vojnoj akademiji započeo je studij u Beču, koji je prekinuo zbog I. svjetskog rata. Pozvan je u vojsku i poslan na talijansko bojište gdje je ostao do 1918. godine.

Nakon završetka rata nastavio je studij književnosti u Beču (1919-1920), koji je dovršio u Parizu (1920-1922). U Zagreb je došao 1922. godine, gdje je bio profesor francuskoga i njemačkog jezika na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Doktorirao je 1923. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu disertacijom o utjecaju liturgije na francuske pisce.

Razmišljanjem, studijem, a osobito kroz ratna stradanja i patnje došao je do iskrenog obraćenja Bogu i uvjerenja o istinitosti katoličke vjere. Svoj je život posvetio Isusu Kristu, načinivši kao laik zavjet vječne čistoće. Aktivno je radio na odgoju hrvatske mladeži u katoličkoj organizaciji "Hrvatski Orlovski Savez", kojoj je dao geslo "Žrtva - Euharistija - Apostolat" i u koju je uveo načela papinske Katoličke Akcije. Premda mlad i kao laik smatran je "stupom Crkve" u Hrvatskoj.

Zalagao se također za liturgijsku obnovu. Potpuno odan Crkvi i Papi, Merz je bio čovjek žive vjere, iskrene molitve, samoodricanja, dnevne pričesti, adoracije, predanog trpljenja, široke naobrazbe, blizak ljudima te je svakom čovjeku iskazivao kršćansku ljubav. Umro je u Zagrebu 10. svibnja 1928. u 32. godini života, na glasu svetosti. Na samrti je prikazao život Bogu kao žrtvu za hrvatsku mladež. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a posmrtni ostaci preneseni su 1977. godine u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu, kamo je za života svakodnevno dolazio na misu. Postupak za njegovo proglašenje blaženim vodio se 44 godine, a pokrenuo ga je 1958. zagrebački nadbiskup Franjo Šeper. Dekret o njegovim herojskim krepostima proglašen je u Vatikanu 5. srpnja 2002. godine, a postupak za beatifikaciju dovršen je 20. prosinca iste godine, kad je proglašen i Dekret o čudu po njegovu zagovoru.

Papa Ivan pavao II. proglasio ga je blaženim 22. lipnja 2003. u Banja Luci.

Ivan Merz prvi je vjernik laik Crkve u Hrvata koji je uzdignut na čast oltara.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured