Treća Ivanova poslanica

Pozdrav

Starješina ljubljenom Gaju koga ljubim u Istini.

Pohvala Gaju

(2) Ljubljeni! Želim ti u svemu dobro i da budeš zdrav, kao što je dobro tvojoj duši. (3) Veoma se obradovah kada dođoše braća i posvjedočiše za tvoju istinu: kako ti živiš po Istini. (4) Čuti da moja djeca po Istini žive! - nema mi veće radosti od toga. (5) Ljubljeni, pravi si vjernik u svemu što činiš za braću, i to za došljake. (6) Oni posvjedočiše tvoju ljubav pred Crkvom i dobro ćeš učiniti ako ih ispratiš Boga dostojno. (7) Jer poradi Imena iziđoše i ne primaju ništa od pogana. (8) Mi smo dakle dužni takve primati da budemo suradnici Istine.

Prijekor Diotrefu

(9) Pisao sam nešto Crkvi: ali Diotref, koji hoće da bude prvi među njima, ne prima nas. (10) Zato ako dođem, spočitnut ću mu djela koja čini naklapajući zlobne riječi o nama. Ni to mu nije dosta, nego ne prima braće, a onima koji bi to htjeli, brani i izgoni ih iz Crkve.

Svjedočanstvo o Demetriju

(11) Ljubljeni! Ne nasljeduj zlo, nego dobro. Tko dobro čini, od Boga je; tko zlo čini, nije vidio Boga. (12) Za Demetrija svjedoče svi, i sama Istina, a i mi svjedočimo. A znaš da je naše svjedočanstvo istinito.

Zaglavak

(13) Mnogo bih ti imao pisati, ali neću da ti pišem crnilom i perom. (14) Nadam se da ću te uskoro vidjeti pa ćemo iz usta u usta govoriti. (15) Mir tebi! Pozdravljaju te prijatelji. Pozdravi prijatelje poimence.